ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΣΑ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Αποτελεί κοινή ομολογία πως δεν άλλαξαν και λίγα στην αντρική μόδα την τελευταία δεκαετία που αποχωριστήκαμε πριν μόλις λίγες ημέρες. Δεν είναι μονάχα τα ρούχα και οι τάσεις αλλά και ο τρόπος που η βιομηχανία μετεξελίχθηκε αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες, εξελίσσοντας το e-commerce και δίνοντας δύναμη επιρροής στα social media. Φυσικά, δεν έμεινε τίποτα ανεπηρέαστο, ούτε καν οι πρώτες ύλες και τα υλικά μιας και η κλιματική κρίση τόνωσε την περιβαλλοντική ευαισθησία. Όσο για τους ίδιους τους άνδρες και την ψυχοσύνθεση τους, δεν ένιωσαν ποτέ άλλοτε τόση ελευθερία να εκφραστούν και να υποστηρίξουν τις στιλιστικές τους επιλογές, όποιες κι αν ήταν αυτές.

Τα δέκα περασμένα χρόνια δεν μπορούσαν να συγκρίνουν το impact τους με εκείνο προηγούμενων δεκαετιών -όπως τα 70’s ή τα 80’s- καθώς πολλά πράγματα στην μόδα, αν όχι τα περισσότερα, έχουν αποκρυσταλλωθεί και δεν αλλάζουν. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί fashion experts μιλούν για τον θάνατο των τάσεων. Παρόλα αυτά, μια ολόκληρη δεκαετία δεν γίνεται να αποτελέσει αμελητέα ποσότητα, ακόμη και μπροστά στην αιωνιότητα. Δίχως αμφιβολία άσκησε επιρροή στο ντύσιμο που αδιαμφισβήτητα εξαρτάται από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες οι οποίες μεταβάλλονται ασταμάτητα.

Ποιο αποτύπωμα θα αφήσουν, λοιπόν, τα 2010s στην ιστορία της μόδας; Αρχικά, οι influencers είναι εκείνοι που δημιουργούν τις τάσεις μέσα από τα social media, είτε είναι celebrities, είτε είναι καλλιτέχνες, είτε είναι experts, είτε είναι digital figures. Αυτό παίζει κυρίως ρόλο και στο γεγονός πως οι επιταγές της μόδας έπαψαν να έχουν τοπική επιρροή και πλέον απέκτησαν παγκόσμιο εμβέλεια. Πέρα από την τεχνολογική ανάπτυξη, ένα ακόμη γεγονός που στιγμάτισε την περασμένη περίοδο έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 η οποία συνδέεται με την ανάδειξη του streetwear σε mega trend. Αυτό αποδεικνύεται και από την δημοφιλία του workwear με το οποίο θα θεωρούταν ντροπή να κυκλοφορεί κανείς εκτός δουλειάς. Φυσικά, τα παραπάνω έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στις γραμμές των ρούχων βγάζοντας το skinny από το προσκήνιο και κάνοντας τα sneakers και τα trainers περήφανα περισσότερο για την τεχνολογία τους παρά για το design τους.

Σ’ όλα όσα ήδη αναφέρθηκαν, φυσικά, δεν έπαιξαν ρόλο μονάχα οι συνθήκες, οι ειδικοί και τα brands αλλά κι ορισμένοι άντρες που αποτελούν role models κι η επιρροή τους έδωσε την δυνατότητα ν΄ αλλάξουν μέσα σε μια δεκαετία πολλά από εκείνα που θεωρούνταν αμετάβλητα στην μόδα.

TOM FORD

TOM FORD

Το αποτύπωμα του διάσημου σχεδιαστή στην δεκαετία που πέρασε θα μπορούσε να συνοψιστεί στην φράση «όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν» της οποία οι στιλιστικές του επιλογές αποδεικνύουν πως είναι υπέρμαχος. Με απλά λόγια, τα 2010s τον άφησαν ακριβώς όπως και τον βρήκαν, δηλαδή μ’ ένα μαύρο κοστούμι. Ποια λοιπόν μπορεί να είναι η επιρροή στην μόδα ενός ανθρώπου που έβγαλε μια δεκαετία μ΄ ένα κοστούμι; Εκείνο που απέδειξε ο Tom Ford είναι πως μπορεί να κάνει ένα outfit να γίνει signature δίχως να μοιάζει με στολή. Με διάφορες παραλλαγές στο χρώμα του πουκαμίσου, τις υφές του γιακά και το είδος του παπουτσιού κατάφερε να κάνει το αγαπημένο του σύνολο να μοιάζει κάθε φορά διαφορετικό δίχως να χάνει ποτέ τον χαρακτήρα του.

DAVID BECKHAM

DAVID BECKHAM

Σίγουρα η επιρροή του στο πρώτο μισό της δεκαετίας δεν συγκρίνεται μ΄ εκείνη κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Αν κάτι οφείλουμε να του παραδεχτούμε είναι πως έπεισε τους άντρες ότι γίνεται να αγαπάς το ποδόσφαιρο, να έχεις παιδιά, να μετράς περισσότερα από σαράντα χρόνια και παράλληλα να σε ενδιαφέρει τι θα φορέσεις. Απενοχοποίησε την ενυδάτωση, έκανε must το grooming κι έδωσε αίγλη στο casual ντύσιμο.

KANYE WEST

KANYE WEST

Μιλώντας προηγουμένως για το mega trend του streetwear, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τα εύσημα στον βασιλιά του είδους που δεν είναι άλλος από τον Kanye West. Τόσο οι κολεξιόν του όσο και οι παπαράτσι φωτογραφίες από τις εμφανίσεις του στον δρόμο έκαναν τις στιλιστικές του επιλογές τυφλοσούρτη για τους fans του κι όχι μόνο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αγαπά τα γήινα χρώματα, τα ταλαιπωρημένα υφάσματα και τις φαρδιές σιλουέτες. Εν συντομία, δεν χρειάζεται να ρωτήσεις τι άλλαξε στην μόδα αρκεί να σκρολάρεις στα instagram accounts των περισσότερων teenagers.

HARRY STYLES

HARRY STYLES

Για κάποιους ο νεαρός τραγουδιστής βαδίζει στα χνάρια του Prince και του David Bowie -αν όχι μουσικά- τουλάχιστον στυλιστικά. Μέσα από τα ρούχα του κατάφερε να εκφράσει την ελευθερία, το gender fluidity και την θεατρικότητα μεταφέροντας από τις πασαρέλες στους δρόμους τα ρούχα που δεν θα καταλάβεις με την πρώτη ματιά αν αγοράστηκαν από το αντρικό ή το γυναικείο τμήμα των καταστημάτων και συνάμα εκφράζοντας το community των μέχρι πρότινος περιθωριοποιημένων εξαιτίας της διαφορετικότητας τους.