ΓΙΑΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΜΕ

Πως γίνεται να μην έχεις τι να βάλεις αλλά να συνεχίζεις να κάνεις λάθος αγορές; Όλα τα χρήσιμα tips για ν’ αγαπήσεις την ντουλάπα σου, όσο και τα νέα σου ρούχα.

 ρούχα για νέες αγορές

Πριν λίγες ημέρες, διάβασα στο Journal του «Mr Porter» ένα άρθρο του  editor Max Berlinger ο οποίος θέλησε ν’ αναλύσει ένα θέμα που αφορά τη μόδα και απασχολεί τους περισσότερους από εμάς, τόσο γυναίκες όσο και άντρες. Το βασικό ερώτημα που θέλει ν’ απαντήσει o αρθρογράφος είναι γιατί ενώ μας αρέσουν τα ρούχα που αγοράζουμε, δεν μας αρέσει η ντουλάπα που έχουμε. Βάζω στοίχημα πως κι εσύ κάποια στιγμή έχεις ταυτιστεί μ’ αυτή τη δήλωση ή έχεις πει πως δεν έχεις τι να φορέσεις κοιτώντας μια ντουλάπα γεμάτη με ρούχα. Πως καταλήγουμε λοιπόν σ΄ αυτό το αποτέλεσμα και τι μπορούμε ν’ αλλάξουμε για να έχουμε μια ντουλάπα που λατρεύουμε όσο και τα ρούχα μας; Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαντήσεις!

 αγορές ρούχων

Γνωρίζεις πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το γεγονός πως έχουμε γεμάτες ντουλάπες αλλά τίποτα να φορέσουμε; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολλές φορές αγοράζουμε ρούχα με κριτήριο την ιδανική εικόνα του εαυτού μας, όταν όμως καλούμαστε να φορέσουμε αυτά που αγοράσαμε μας πιάνουν οι ανασφάλειες μας. Το πιο απλό παράδειγμα που μπορώ να σου δώσω είναι οι φορές που έβαλες στο καλάθι σου ένα λίγο πιο προχωρημένο κομμάτι αλλά όταν έφτασε η ώρα να το φορέσεις, δίστασες γιατί δεν ήταν «εσύ» αλλά αυτός που θα ήθελες να γίνεις. Κάτι παρόμοιο αν το καλοσκεφτείς ισχύει και με τα νούμερα. Πόσες φορές αγόρασες κάτι σε μικρότερο μέγεθος από αυτό που έπρεπε με την προοπτική να αδυνατήσεις.

 ντουλάπα

Η fashion psychologist –ναι, υπάρχει τέτοια ιδιότητα- Dawnn Karen περιγράφει το παραπάνω πρόβλημα ως το παράδοξο της επιλογής. Τι σημαίνει αυτό; Όσο περισσότερες επιλογές έχουμε, τόσο πιο ανασφαλής γινόμαστε με την τελική μας επιλογή. Την ίδια ανασφάλεια με το τελικό outfit, η Dr Karen την εξηγεί και μέσα από τις ξεχειλισμένες και ακατάστατες ντουλάπες που όλοι έχουμε πλέον στα μικρά μας διαμερίσματα και μας προκαλούν σύγχυση.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 γεμάτη ντουλάπα

Πολλά απ’ όσα ήδη αναφέραμε έχουν κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις και σίγουρα είναι σημεία των καιρών. Πως θα καταφέρεις ν’ αποκτήσεις μια ντουλάπα που σ’ αρέσει όσο τα ρούχα σου; Η πρώτη λύση έρχεται από τον μινιμαλισμό. Φρόντισε να τακτοποιήσεις την ντουλάπα σου, να απομακρύνεις τα σκισμένα ή λερωμένα ρούχα και να κρατήσεις μόνο εκείνα που έχεις φορέσει την τελευταία διετία.

Έπειτα, φρόντισε η ντουλάπα σου ν’ αντανακλά τον τρόπο ζωής σου. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να λάτρεψες το παντελόνι με τις βούλες που φόρεσε ο Harry Styles στην τελευταία του συναυλία. Αυτό δεν σημαίνει πως θα το αγοράσεις, αν η καθημερινότητα σου ξεκινά στη δουλειά και τελειώνει στο σπίτι.

 αγορές ρούχων

Προχωρώντας, θεωρώ πολύ σημαντικό πριν κάνεις μια αγορά να σκέφτεσαι τους συνδυασμούς. Πηγαίνει το νέο σου απόκτημα με κάτι άλλο που ήδη έχεις στη ντουλάπα σου ή θα βρεθείς μ’ ένα ρούχο ή ένα παπούτσι το οποίο δεν θα μπορείς να φορέσεις γιατί δεν ταιριάζει με τίποτα άλλο;

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να μην έχεις τι να φορέσεις είναι πως επενδύεις μονάχα στα trends. Μπορεί οι τάσεις ν’ ανακυκλώνονται αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο πως εκείνες που κάνουν μεγάλο θόρυβο μετά από μερικές σεζόν θεωρούνται ξεπερασμένες. Γι’ αυτό ξεκινά να φτιάχνεις τη ντουλάπα σου δίνοντας προτεραιότητα στα neutrals ή αν έχεις ήδη μια γεμάτη ντουλάπα φρόντισε από εδώ και στο εξής να αγοράσεις τα basic κομμάτια που είναι και διαχρονικά.