ΤΑ STYLE ICONS ΤΗΣ ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΔΑΣ

Επτά κύριοι που έγραψαν ιστορία με το στυλ τους κι επηρέασαν την άποψη των ανδρών για την μόδα. 

Ανδρική ή γυναικεία, η μόδα έχει την μοναδική ιδιότητα να προσαρμόζεται στην κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν και να δέχεται εισροές απ' ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Παρότι, λοιπόν, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την μόδα ως μία εξωγήινη δύναμη που επηρεάζει το στυλ και την συμπεριφορά των ανθρώπων, η αλήθεια είναι πως επηρεάζεται από τα πρόσωπα και τα πράγματα σε ανάλογαο βαθμό με αυτόν που τα επηρεάζει. Φυσικά, επειδή η κοινωνία και η πολιτική δεν είναι παρά οι άνθρωποι τους, ανάμεσα τους ξεχωρίζουν icons που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στις επιλογές τόσο των υπολοίπων όσο και των οίκων μόδας. Τα λεγόμενα style icons δεν αποκτούν αυτό το influence μονάχα εξαιτίας των στυλιστικών επιλογών τους αλλά η προσωπικότητα τους είναι εκείνη που παρακινεί όσους τους λατρεύουν να τους μιμηθούν. 

MR WARREN BEATTY 

Ο Warren Beatty τόσο στην μεγάλη οθόνη όσο και στην καθημερινότητα του μπορούσε να γοητεύσει τις γυναίκες και σ΄ αυτό αδιαμφισβήτητα έπαιζε ρόλο η εμφάνιση αλλά και η προσωπικότητα του. Άλλωστε τον ακολουθεί η φήμη του καλού εραστή και του αφιερωμένου ακτιβιστή. Το είδωλο των έφηβων κοριτσιών της δεκαετίας του 1960 κατάφερε να γίνει ο ηθοποιός που ξεχώρισε με ταινίες όπως το Bonnie and Clyde και το Shampoo. Δερμάτινες μπότες, slim jeans, layered shirts με διπλό μανίκι και leather jackets αποτελούν μερικά από τα items που θεωρούνται τα essentials της ντουλάπας του. To semi casual είναι το αγαπημένο του στυλ το οποίο έκανε να ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα με το relaxed sophistication που τον διέκρινε. 

 MR HOWARD HUGHES

O Χάουαρντ Χιουζ ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, παραγωγός ταινιών, αεροπόρος και φιλάνθρωπος. Δεν είναι, όμως, μονάχα πολλοί τίτλοι που συνδέονται με το όνομα του αλλά και τα γυναικεία ονόματα που συνδέονται με το παρελθόν του. Katharine Hepburn, Bette Davis, Ava Gardner και Ginger Rogers είναι μονάχα μερικά από τα σημαίνοντα. Εκτός από τις γυναίκες, αγάπησε τα tailored σακάκια και κοστούμια, τα  bomber jackets και τα λεγόμενα fedora καπέλα. 

MR JOHNNY CARSON 

Ο Johnny Carson δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την λάμψη των ηθοποιών και των τραγουδιστών της εποχής καθώς κι ο ίδιος ήταν ένας μεγάλος σταρ παρουσιάζοντας ένα από τα πιο επιτυχημένα talk show της αμερικανικής τηλεόρασης για 30 ολόκληρα χρόνια. Κάθε εμφάνιση του στο "The Tonight Show" ήταν στιγμιαία απεικόνιση των στυλιστικών επιλογών της εκάστοτε εποχής. Επέλεγε odd σακάκια με σκούρα παντελόνια κάνοντας να ταιριάζει ένας συνδυασμός που μέχρι τότε φαινόταν αταίριαστος. 

THE KENNEDY BROTHERS

Τα παιδιά των Joseph Sr. και Rose Elizabeth Fitzgerald ήταν εννέα και τα ονόματα τους Joseph Jr., John, Rosemary, Kathleen, Eunice, Patricia, Robert, Jean και Ted. Παρόλα αυτά, τα τρία αγόρια έμειναν στην ιστορία τόσο για την πολιτική τους κληρονομιά όσο και για το στυλ τους. O πρόεδρος John F Kennedy, o γερουσιαστής Robert F Kennedy και ο γερουσιαστής Edward Kennedy επηρέασαν τις στυλιστικές επιλογές των ανδρών κι εξακολουθούν να τις επηρεάζουν με τα soft shouldered suits -εκείνα που δεν έχουν ενίσχυση στους ώμους-, τα tweed σακάκια αλλά και τα μαγιό σε μήκος σορτς που αγαπούσαν. 

MR ARISTOTLE ONASSIS

Μπορεί να είναι Έλληνας αλλά η επιρροή και το όνομα του είναι γνωστά παγκοσμίως και δεν γνωρίζουν σύνορα. Διεθνώς, του αναγνωρίζουν πως το καλό γούστο τον έκανε εξαιρετικά γοητευτικό και ποθητό στις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου παρότι η εμφάνιση του δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τους προαναφερθέντες. Ήταν elegant αλλά και αρρενωπός καταρρίπτοντας τον μύθο πως ένας στυλάτος άνδρας στερείται  πυγμής. Οι επιλογές του συνδέθηκαν με το σακάκι με διπλό κούμπωμα και τα κοκάλινα γυαλιά. 

MR DAVE BRUBECK

Ο David Brubeck αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα icons της jazz σκηνής ενώ στην Ελλάδα μπορεί και να είναι γνωστός από το άλμπουμ του με τίτλο "Times Out" που λέγεται πως άλλαξε τα δεδομένα της Jazz μουσικής παγκοσμίως. Τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν από τους πιο καλοντυμένους μουσικούς όλων των εποχών ενώ οι λεπτές γραβάτες οφείλουν την δημοφιλία τους στις συνήθειες του που έχουν να κάνουν με τις μέρες του στην Καλιφορνια. Τις ίδιες καταβολές φαίνεται να έχουν και τα printed πουκάμισα με μοτίβα που μονοπωλούσαν τις επιλογές και την ντουλάπα του. Το περιοδικό ΤΙΜΕ τον χαρακτήρισε βασιλιά του cool και οι ενδυματολογικές του συνήθειες επιβεβαιώνουν τον τίτλο που του δόθηκε. 

MR YVES SAINT LAURENT 

Αν θέλεις να μιλήσεις για το στυλ του Yves Saint Laurent είναι μια διαφορετική υπόθεση από τον οίκο που δημιούργησε. Το βαμβακερο κοστούμι με το διπλό κούμπωμα,  τα patch στους αγκώνες, οι φαρδείς γιακάδες και τα βαμβακερά κομμάτια επιτρέπουν σε πολλούς να λένε πως ο σχεδιαστής επηρέασε εξίσου την ανδρική αλλά και την γυναικεία μόδα.