ΠΩΣ ΝΑ ΝΤΥΝΕΣΑΙ ΣΑΝ ΠΑΡΙΖΙΑΝΟΣ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ

Οι Παριζιάνοι είναι στιλάτοι και σίγουρα έχεις πολλά να μάθεις από το ντύσιμο τους.

ΠΩΣ ΝΑ ΝΤΥΝΕΣΑΙ ΣΑΝ ΠΑΡΙΖΙΑΝΟΣ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ

Το γαλλικό στυλ αλλά και η πόλη του Παρισιού έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη μόδα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Μεγάλες εταιρίες και οίκοι μόδας έχουν ξεκινήσει από την πρωτεύουσα της Γαλλίας και σημαντικοί σχεδιαστές κατάγονται από την ευρωπαϊκή χώρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό έχει επηρεάσει το ντύσιμο των Γάλλων και μια ματιά στα social media τους ή ένα σύντομο ταξίδι στο Παρίσι μπορεί να μας δώσει έμπνευση για τις στιλιστικές μας επιλογές. Παρακάτω, θα δούμε πως μπορείς να ντύνεσαι σαν Παριζιάνος, ακόμα κι αν δεν είσαι…

ΠΩΣ Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ;

ΠΩΣ Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ;

Η Γαλλία δεν είναι μόνο ο Πύργος του Άιφελ. Όταν ακούς το όνομα της χώρας, σου έρχεται στο μυαλό εξίσου εύκολα και η μόδα. Κάπως έτσι κατάφερε η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού ν’ αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες του κόσμου. Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Ήδη από τον 18οαιώνα και τα χρόνια της Μαρίας Αντουανέτα, η μόδα είναι ένας τρόπος να δηλώσεις και να προβάλλεις τον πλούτο σου και να ξεκαθαρίσεις σε ποια κοινωνική κάστα ανήκεις. Αυτή η επιθυμία για επίδειξη πλούτου οδηγεί στην τόνωση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Κατά τη Γαλλική Επανάσταση η μόδα απομυθοποιείται και οι πολίτες ντύνονται σαν εργάτες ως μια ακόμη επαναστατική κίνηση. Στις αρχές, βέβαια του 20ου αιώνα, ο σχεδιαστής Paul Poiret επηρεάζεται από την Ανατολή και δημιουργεί κομμάτια υψηλής ραπτικής που γίνονται ανάρπαστα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Coco Chanel καταφέρνει ν’ απελευθερωθεί ακόμη περισσότερο από τα όρια της μόδας και να μείνει στην ιστορία για τις δημιουργίες της. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Dior, στα μέσα του αιώνα, αλλά και του Yves Saint Laurent, μια δεκαετία αργότερα.

Από τη μάχη των Βερσαλλιών κι έπειτα η Αμερική έχει αναδειχθεί σ’ έναν σπουδαίο διεκδικητή της πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της μόδας αλλά -έστω και τιμητικά- η Γαλλία αποτελεί τον παλαιό κυρίαρχο.

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΙΖΙΑΝΟ;

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΙΖΙΑΝΟ;

Πως θ’ αναγνωρίσεις ένα Παριζιάνο στον δρόμο ή έναν άντρα που λατρεύει το παριζιάνικο στυλ; Θα δίνει τρομερή έμφαση στα υφάσματα και τα μεγέθη. Τα ρούχα του πάντα αγκαλιάζουν τη σιλουέτα του κι είναι λες και φτιάχτηκαν πάνω του. Σπάνια θα τον δεις με statement κομμάτια αλλά πολύ συχνότερα με basics που συνδυάζει όμως με τέτοιο τρόπο που μόνο συνηθισμένα δεν μοιάζουν. Βέβαια, οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως δεν θα δεις πάνω του κάτι που προδίδει υπερβολικό ζήλο. Το μυστικό ενός Παριζιάνου είναι πως όλα μοιάζουν ανεπιτήδευτα.

Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι θα δεις αρκετούς τύπους ντυμένους σαν τον Τζόνι Ντεπ χωρίς τα υπερβολικά αξεσουάρ. Τα ελαφριά υφάσματα, οι γήινες αποχρώσεις και τα γυαλιά ηλίου είναι ό,τι πρέπει για την εποχή. Προϋπόθεση είναι να φοράς τα relaxed κομμάτια με  τρόπο περισσότερο elegant και λιγότερο χίπικο.

Τα κοστούμια μπορούν να είναι είτε αρκετά στενά αγκαλιάζοντας το σώμα, είτε εντελώς μινιμαλιστικά και oversized. Το μαύρο και το μπλε χρώμα είναι τα πιο δημοφιλή. 

Το δερμάτινο τζάκετ είναι σημαντικό κομμάτι της ανδρικής γαλλικής μόδας. Οι Γάλλοι, βέβαια, δεν τα φορούν με τρόπο που θυμίζει μηχανόβιο αλλά μ’ έναν πιο μινιμαλιστικό αέρα. Σ’ ό,τι έχει να κάνει με τα πανωφόρια μην υποτιμάς τις καπαρντίνες και το κλασσικό pea coat με τα κουμπιά.

Μιλώντας για τα tops, ένας Παριζιάνος αγαπά τα λινά πουκάμισα, τα ζιβάγκο και τα μονόχρωμα tees.

Προχωρώντας στα παντελόνια, τα jeans είναι μια κλασσική επιλογή αρκεί να έχουν μία καθαρή γραμμή που δεν είναι κολλητή στο σώμα αλλά το αναδεικνύει. Ακόμη και τα vintage jeans είναι πολύ δημοφιλή, ιδίως αν γυρίσεις τα ρεβέρ.