ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΖΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Όλες οι απαραίτητες συμβουλές για να βρεις το ιδανικό jean ανάλογα με το σωματότυπο και το ύψος σου. 

man jeans

Κάποιοι λένε πως η ιστορία του τζιν είναι τόσο παλιά όσο και της Αμερικής. Πως εξηγείται αυτό; Από το συγκεκριμένο ύφασμα ήταν φτιαγμένα τα πανιά των πλοίων με τα οποία έφτασε ο Χριστόφορος Κολόμβος στον Νεο Κόσμο. Τρεις αιώνες έπειτα, οι χρυσοθήρες χρειάστηκαν ένα εξίσου ανθεκτικό υλικό που θα τους προστατέψει από τις αντιξοότητες της Άγριας Δύσης. Δεν άργησε, όμως, η ημέρα που οι χρυσοθήρες παραπονέθηκαν ότι τα νέα τους παντελόνια τους προκαλούσαν κνησμό και κοκκινίλες. Έτσι ο δημιουργός τους αντικατέστησε το ύφασμα μ’ ένα γαλλικό βαμβακερό υλικό που έγινε γνωστό παγκοσμίως ως denim. Λίγο καιρό μετά, εμφανίστηκε το πρόβλημα των εργατών στα ορυχεία, οι τσέπες των οποίων σχίζοντας πολύ εύκολα. Κι εδώ η λύση βρέθηκε στις μεταλλικές κόπιτσες που συναντάς ακόμη και σήμερα στα jeans. Μια δεκαετία αργότερα, τα μέχρι τότε μπεζ παντελόνια έγιναν μπλε για να μην λερώνονται τόσο γρήγορα καθώς έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα φορούσαν μονάχα εργάτες. Έπρεπε να φτάσουν τα 50’s και η επανάσταση των νέων για να γίνει μαζική και σε κάθε περίσταση η χρήση τους, ενώ στα 70’s o Yves Saint Laurent τα εισήγαγε στην υψηλή μόδα και τα μετέτρεψε σε must have.

jean

Αν το ύψος σου είναι κάτω από τον μέσο όρο, τότε το σωστό jean για σένα είναι εκείνο που θα σε κάνει να δείξεις ψηλότερος. Απέφυγε τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια και προτίμησε εκείνα που αγκαλιάζουν την μέση δημιουργώντας την τέλεια ισορροπία μεταξύ του πάνω και του κάτω μέρους του σώματος. Δώσε προτεραιότητα στα jeans με ίσια γραμμή που δημιουργούν την ψευδαίσθηση του ύψους. Μείνε μακριά από παντελόνια με σχέδια ή ξεβάμματα κι αν σου αρέσουν εκείνα με τα μπαλώματα προτίμησε μόνο τα ανοιχτόχρωμα. 

Αν ανήκεις στην αντίθετη κατηγορία των ψηλών, δεν σημαίνει πως μπορείς να αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους. Τα ψηλόμεσα τζιν μπορεί να σε κάνουν να μοιάζεις με ξυλοπόδαρος. Στόχος είναι να δημιουργήσεις ισορροπία επενδύοντας στο φάρδος και απορρίπτοντας ό,τι είναι υπερβολικά skinny ή κολλητό. Προτίμησε τα μονόχρωμα παντελόνια και ιδίως τα μαύρα. Όσο για την μόδα με την ρίγα στο πλάι θα σου δώσει ύψος που δεν το έχεις ανάγκη.

Οι άντρες με παραπάνω κιλά θεωρούν πως τα jeans δεν τους κολακεύουν, κάτι που προφανώς δεν ισχύει για όλους τους τύπους και τα σχέδια. Αντιθέτως, μια σωστή επιλογή μπορεί να κρύψει τις ατέλειες και να αναδείξει τα προτερήματα ενός αντρικού σώματος. Το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει είναι να σιγουρευτείς πως το παντελόνι σου δεν είναι υπερβολικά στενό. Τα stretch denims μπορούν να σε βγάλουν από την δύσκολη θέση του ρουφήγματος ενώ τα slim και τα skinny καλό είναι να μείνουν μακριά από την ντουλάπα σου.  Αν έχεις σωσίβιο, όπως οι περισσότεροι άντρες με παραπανίσια κιλά, βάλε στο καλάθι σου παντελόνια που ανοίγουν στα πόδια και μοιάζουν με καμπάνα. Όσο για τα χρώματα, ισχύει η φήμη που ακολουθεί τα πιο σκούρα χρώματα και λέει πως κόβουν. Τέλος, θα μοιραστώ μαζί σου ένα μυστικό που θα σε σώσει και είμαι σίγουρος πως δεν είχες σκεφτεί. Άσε τις τσέπες σου άδειες για να γλιτώσεις περιττό όγκο από την περιφέρεια.

Είσαι αδύνατος ή πολύ αδύνατος; Τότε μπορείς να φορέσεις όποιο jean θες αλλά αξίζει να βρεις εκείνο που σε αναδεικνύει καλύτερα. Στόχος είναι να μην δείξεις τα πόδια σου τόσο λεπτά που να θυμίζουν καλαμάκια. Τα χαμηλοκάβαλα τζιν σου πάνε όπως και οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεφύγεις χάνοντας το μέτρο με υπερβολικά skinny ή oversized επιλογές. Αν θες να παλέψεις για την συμμετρία γύρισε ελάχιστα τα ρεβέρ του παντελονιού και άσε γυμνούς τους αστραγάλους σου.

Η μυική σου μάζα είναι ζηλευτή, το σώμα σου τριγωνικό και το λίπος σου ανύπαρκτο; Τότε άσε τα skinny jeans για κάποιον άλλο καθώς θα φαίνονται υπερβολικά μικρά για τα γυμνασμένα πόδια σου. Στόχος δεν είναι να κρύψουμε τους μύες που πάλεψες να δημιουργήσεις αλλά να τους αναδείξουμε βρίσκοντας την χρυσή τομή που δεν είναι άλλη από τα straight leg και τα loose jeans.