ΟΣΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΡΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

     Πολύς λόγος γίνεται για τις online αγορές και παρότι μέχρι πριν λίγο καιρό τις αντιμετώπιζες με επιφύλαξη, πλέον είναι μέρος της ζωής σου. Αρκεί να σκεφτείς πως το ecommerce, το 2000, δεν ξεπερνούσε το 1% ενώ το 2019 άγγιξε το 16%. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε το διάστημα μεταξύ του 2007 και του 2008 ενώ από το 2012 κι έπειτα η κύρια συσκευή online αγορών αναδείχθηκε το κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 70% των καταναλωτών επιλέγει τα προϊόντα να τους έρχονται στο σπίτι ενώ μονάχα 1% τα παραλαμβάνει από το ταχυδρομείο. Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για τις δικές σου μελλοντικές αγορές; Αν ανήκεις στους παραδοσιακούς οφείλεις να εκσυγχρονιστείς; Κι αν προτιμάς τις διαδικτυακές αγορές, τι είναι χρήσιμο να γνωρίζεις;

Ας είμαστε αντικειμενικοί, οι αγορές στο διαδίκτυο κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Τα πλεονεκτήματα είναι τόσα πολλά που αυτά μάλλον ευθύνονται για την συνεχή αύξηση των ποσοστών τους σε σύγκριση με το εμπόριο που όλοι γνωρίζουμε. Δεν είναι υπέροχο πως μπορείς να κάνεις δικό σου οτιδήποτε επιθυμείς απ’ όλο τον κόσμο κι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας δίχως να απομακρυνθείς από το σπίτι σου μέσα από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου; Επιπλέον, τα e shops είναι αμέτρητά με αποτέλεσμα η έρευνα αγοράς να μην έχει όρια κι εσύ να είσαι σίγουρος πως βρήκες την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής, αρκεί να αφιερώσεις τον απαιτούμενο χρόνο. Το κόστος των προϊόντων στα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι συνήθως πολύ χαμηλότερο λόγω της απουσίας λειτουργικών εξόδων με τα οποία επιβαρύνονται τα φυσικά καταστήματα.

Σκέψου μόνο πως στις σύγχρονες ιστοσελίδες αγορών παρέχονται όλα τα φίλτρα που μπορούν να σε διευκολύνουν να βρεις αμέσως αυτό που αναζητάς, αν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις, συμπληρώνοντας τα χαρακτηριστικά που δίνονται όπως είναι η κατηγορία, το μέγεθος, το χρώμα και το brand. Όσο για τα ιδιαίτερα γούστα σου, το μόνο βέβαιο είναι πως σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα θα βρεις αυτό που αναζητάς όσο σπάνιο κι αν είναι. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου κι εσύ πρέπει να έχεις όλα τα εφόδια για να προβείς σε σωστές κι επιτυχημένες παραγγελίες που δεν θα μετανιώσεις όταν το δέμα φτάσει σπίτι σου.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

    Πως να επιλέξεις το κατάλληλο online store για την αγορά σου; Το πρώτο βήμα είναι να αναζητήσεις σε κάθε σελίδα πληροφορίες όπως η επωνυμία, η έδρα και το είδος της επιχείρησης αλλά και τα στοιχεία επικοινωνίας όπως το τηλέφωνο και το email. Δεν αρκούν, όμως, μόνο αυτά. Πρέπει να ελέγξεις την μέθοδο παραγγελιών, την διαδικασία παράδοσης και την υποστήριξη μετά την πώληση.

Πριν πατήσεις το κουμπί του check out διάβασε τους τρόπους πληρωμής και την πολιτική ακύρωσης που είναι απαραίτητο να αναγράφονται ξεκάθαρα. Επίσης, τσέκαρε εάν το τελικό ποσό πληρωμής επιβαρύνεται με επιπλέον φόρους κι αν η αγορά σου καλύπτεται από τους κανόνες ασφαλείας. Όσο για το κόστος των μεταφορικών σιγουρέψου αν παίζει ρόλο η απόσταση του σπιτιού σου από την έδρα του καταστήματος και το βάρος του δέματος.

Όσο για την ασφάλεια σου στον κυβερνοχώρο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις την δική σου συσκευή -υπολογιστής, laptop, tablet, κινητό – όταν επρόκειτο να κάνεις μια νέα αγορά στο διαδίκτυο. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα προστασίας ιών, το γνωστό σε όλους μας antivirus. Εννοείται πως πρέπει πάντοτε να κάνεις logout από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχεις συνδεθεί κι έχεις προσθέσει τα στοιχεία πληρωμής της κάρτας σου.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΡΟΥΧΟ

    Μην που πεις πως δεν έχεις δει εκείνες τις φωτογραφίες με τις αποτυχημένες διαδικτυακές επιλογές που γίνονται viral και προκαλούν γέλιο. Αν δεν θες να είσαι ένας από εκείνους τους άνδρες που παραγγέλνουν μια μπλούζα και στην πόρτα τους φτάνει ένα μακρύ φόρεμα, δώσε προσοχή στα μεγέθη. Δεν υπάρχουν άλλωστε τυχαία στα online stores.

Αφιέρωσε χρόνο και διάβασε προσεκτικά την περιγραφή του ρούχου καθώς εκεί θα βρεις όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν προσθέσεις ένα προϊόν στο καλάθι σου. Το είδος του ρούχου, το ύφασμα, τα διαφορετικά χρώματα, ο τόπος παραγωγής, οι οδηγίες πλυσίματος και η διαθεσιμότητα είναι μονάχα μερικά από τα στοιχεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθείς.

Δώσε βάση στις αξιολογήσεις των χρηστών καθώς από αυτές θα καταλάβεις πολλά για την ίδια την εταιρεία αλλά και τα ρούχα της. Όπως έχεις ήδη καταλάβει, οι φίλοι του διαδικτύου δεν χαρίζονται κι αν βρεις ένα e shop  που κυριαρχούν οι θετικές κριτικές μάλλον κάτι κάνει σωστά. Αναζήτησε πληροφορίες για την αξιοπιστία της εταιρείας όσον αφορά τις παραγγελίες και τις διαδικτυακές πληρωμές και σιγουρέψου για την ανθεκτικότητα των ρούχων, την ποιότητα των υφασμάτων και την εγκυρότητα της περιγραφής.

Μην παραμελείς την πολιτική επιστροφών! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γίνονται λάθη και το προϊόν που επέλεξες δεν είναι αυτό που πραγματικά ήθελες. Κάθε κατάστημα έχει διαφορετικούς κανόνες κι αυτό δεν σου δίνει περιθώρια να εγκαταλείψεις τα πράγματα στην τύχη τους.

Μην διαστάσεις να εκφράσεις τις απορίες σου στην εταιρεία με σκοπό να λάβεις τις απαντήσεις που επιθυμείς. Είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω chat, είτε μέσω email, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξειδικευμένους συνεργάτες που κατέχουν όλα τα προσόντα για να σε εξυπηρετήσουν. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις κάτι που δεν είσαι 100% σίγουρος πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.