Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ PATTERNS ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΜΟΔΑΣ

Δώσε μια ευκαιρία στα patterns, κι ας μην ξέρεις τα ονόματα τους.

fabrics

Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον δρόμο και να παρατηρήσεις τα ρούχα των ανδρών για να καταλάβεις πως όχι μόνο προτιμούν πάντοτε την πιο ασφαλή επιλογή αλλά περιορίζονται και σε μονόχρωμα looks. Το ζήτημα είναι πως μπορείς να έχεις στυλ, δίχως να βγεις από το comfort zone σου. Αρκεί να δώσεις μια ευκαιρία στα patterns που δεν θεωρούνται ούτε bold αλλά ούτε και ιδιαίτερα τολμηρά. Το ξέρω πως στα περισσότερα patterns απ΄ αυτά που ακολουθούν δεν γνωρίζεις καν το όνομα τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις πως λέγονται για να τα φορέσεις. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, δημιούργησα για σένα τον απόλυτο οδηγό για τα πιο συνηθισμένα patterns της ανδρικής μόδας που για κανέναν άντρα δεν είναι -ή δεν θα έπρεπε να είναι- απλησίαστα.

PINSTRIPES

PINSTRIPES

Στα ελληνικά, θα ακούσεις αυτό το σχέδιο να περιγράφεται ως ριγέ ή λεπτόριγο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που συναντάμε στα ανδρικά κοστούμια και ξεχωρίζει από τις λεπτές, ανοιχτόχρωμες, συνεχείς γραμμές που κολακεύουν τη σιλουέτα αδυνατίζοντας και ψηλώνοντας τον άντρα που τη φοράει.

PLAID

Οφείλουμε να ξεκινήσουμε λέγοντας πως το καρό είναι μία τεράστια οικογένεια που αποτελείται από πολλά και διαφορετικά σχέδια που το καθένα έχει τη δική του ονομασία. Το μόνο τους κοινό χαρακτηριστικό είναι πως αποτελούνται από γραμμές που τέμνονται οριζόντια και κάθετα, δημιουργώντας τετράγωνα. `

Το plaid ή tartan σχέδιο σχηματίζεται αφού διαφορετικά χρώματα διασταυρωθούν μεταξύ τους σε διαφορετικά πλέγματα. Το πιο πιθανό είναι να συναντήσεις το pattern σε casual πουκάμισα.

HOUNDSTOOTH    

HOUNDSTOOTH

Στα γαλλικά ονομάζεται pied-de-poule και κοσμεί κυρίως σακάκια. Αποτελεί μια παραλλαγή του καρό που συναντάμε σε μαύρα και λευκά αποδομημένα – άνισα τετράγωνα που θυμίζουν κυνόδοντα. Το κλασσικό σχέδιο απαιτεί το μοτίβο να είναι μικρής κλίμακας και να συνδυάζεται με tweed ύφασμα. Εκτός από σακάκι, μπορείς να το τολμήσεις με ασφάλεια και σε μακρύ παλτό.

GLEN CHECK

Επέτρεψε μου να το ονομάσω το «καρό του παππού» για να σου δώσω να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Αποτελείται από μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα καρό που δημιουργούν ένα σχέδιο δύο ανοιχτόχρωμων και δύο σκουρόχρωμων «γραμμών» που τέμνονται. Το pattern είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και στη Βρετανία θα το ακούσεις και με αυτή την ονομασία καθώς ήταν το αγαπημένο του Prince Edward.

WINDOWPANE

WINDOWPANE

Λεπτές γραμμές τέμνονται σχηματίζοντας τετράγωνα ή ορθογώνια. Σε κοστούμι είναι ό,τι πρέπει για κομψές εμφανίσεις αλλά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επίσημο.

GINGHAM

Αρκεί να σκεφτείς το τραπεζομάντηλο του πικνίκ για να καταλάβεις σε τι αναφέρομαι. Τα τετράφωνα πρέπει αν είναι ίδιου μεγέθους και να έχουν το ίδιο χρώμα πάνω σε λευκό φόντο.

MADRAS

MADRAS

Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι μεγάλος φαν αλλά ούτε κι εσύ θα έπρεπε να είσαι! Οι γραμμές που σχηματίζουν τα άνισα τετράγωνα έχουν διαφορετικά, έντονα χρώματα. Είναι κυρίως casual και καλοκαιρινά αλλά και ένα καλό στοιχείο για να καταλάβεις πως κάποιος είναι κακοντυμένος.

HERRINGBONE

Το ψαροκόκαλο όπως είναι γνωστό στη χώρα μας πήρε το όνομα του από την ραχοκοκαλιά του ψαριού που θυμίζει. Είναι κομψό αλλά όχι ιδιαίτερα επίσημο και μάλιστα μπορεί να φορεθεί ακόμη και από τους πιο συντηρητικούς καθώς όσο μικραίνει η κλίμακα, τόσο λιγότερο τολμηρό θεωρείται. Είναι ιδανικό για χειμωνιάτικο παλτό σου αλλά και για ένα καλό παντελόνι.

NAILHEAD

NAILHEAD

Θα το συναντήσεις σε «καλά» κλασσικά κοστούμια ενώ περνά απαρατήρητο από μεγάλη απόσταση. Όταν, όμως, πλησιάσεις διακρίνεις το texture που μοιάζει με τετράγωνες τελίτσες.