Καλάθι
Το καλάθι σας είναι άδειο
To Panda Clothing είναι στο Viber! Μπες στην ομάδα μας και κέρδισε άμεσα 5€ στην επόμενη παραγγελία σου εδώ!
🚚ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗγια παραγγελίες άνω των 50.00€

HALLOWEEN SALES: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Κάθε χρόνο οι Αμερικάνοι γιορτάζουν τη γιορτή του τρόμου με μεταμφιέσεις, στολισμούς και γλυκά για ν’ αναπαύσουν τις ψυχές όσων έχουν φύγει.

halloween treats

To Halloween αποτελεί μια εξαιρετικά δημοφιλή γιορτή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, μετά τη δύση του ηλίου. Φέτος, το 2022 η ημέρα πέφτει Δευτέρα ενώ πέρσι σύμφωνα με τα στατιστικά περισσότερα από 35 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ γιόρτασαν την ημέρα του Halloween. Την επόμενη βδομάδα λοιπόν τα αμερικανικά σπίτια θα γεμίσουν με ανθρώπινους σκελετούς, φωτισμένες κολοκύθες, φαντάσματα, μάγισσες και ατελείωτες λιχουδιές. Απ’ την άλλη, στους δρόμους θα ξεχυθούν και φέτος αμέτρητα παιδιά που θα μεταμφιεστούν φορώντας την αγαπημένη τους στολή και θα ρωτήσουν «Trick or Treat?».

halloween sales  

Με αφορμή αυτή τη μεγάλη γιορτή, έχουν καθιερωθεί σε ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα, σε όλο τον κόσμο, οι Halloween Sales. Πρόκειται για ειδικές εκπτώσεις που διαρκούν για περίπου δέκα ημέρες και ρίχνουν τις αρχικές τιμές μέχρι την 31η του Οκτώβρη. Όπως εύκολα καταλαβαίνεις η περίοδος που συμβαίνει αυτό είναι πολύ βολική καθώς η αλλαγή του καιρού και η πτώση της θερμοκρασίας είναι έντονες με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να θέλουμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσθήκες στη ντουλάπα μας.

Ποια είναι η ιστορία του Halloween

trick or treat  

Η ονομασία Halloween προέρχεται από τις λέξεις All Hallow even που μεταφράζονται το βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων που όπως εύκολα γίνεται κατανοητό γιορτάζεται την 1η του Νοέμβρη.

Οι Κέλτες της Ιρλανδίας τελούσαν ένα φεστιβάλ όπου άναβαν μεγάλες φωτιές και φορούσαν στολές σε μια προσπάθεια να φοβίσουν και να διώξουν τα φαντάσματα. Πίστευαν ότι οι ψυχές όσων είχαν φύγει έψαχναν εκείνη την ημέρα ένα σώμα για να φωλιάσουν κι η λύση για να τα απομακρύνουν ήταν να κάνουν θόρυβο και να ντύνονται παράξενα. 

Τον 8ο αιώνα μ.Χ. ο Πάπας Γρηγόριος Γ’ αποφασίζει να μεταφέρει την Ημέρα των Αγίων Πάντων που ήδη έχει θεσμοθετηθεί από την 13η Μαΐου στην 1η Νοεμβρίου και να συμπεριλάβει όλους τους μάρτυρες και τους αγίους του Χριστιανισμού. Ο εορτασμός του Halloween έφτασε στην Αμερική στα μέσα του 19ου αιώνα από μετανάστες της Ιρλανδίας που έκαναν δημοφιλή την ημέρα σε όλη τη χώρα.

Όσο για την αγαπημένη και πασίγνωστη φράση «Trick or Treat?» προέκυψε ως έναν τρόπος για να έρθουν κοντά οι κάτοικοι διάφορων γειτονιών των ΗΠΑ. Τόσο οι εφημερίδες, όσο και οι τοπικοί άρχοντες ενθάρρυναν τους πολίτες να διοργανώνουν πάρτι, να στολίζουν τα σπίτια τους, να φορούν στολές και να επισκέπτονται τους γείτονες τους.

 halloween κολοκύθες

Σ’ ό,τι έχει να κάνει με το έθιμο της κολοκύθας, οι ρίζες του βρίσκονται σ’ έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο. Ο τσιγγούνης Τζακ που ήταν νεκρός έψαχνε ένα μέρος για ν’ αναπαύσει την ψυχή του. Με σκοπό να ζεσταθεί έσκαψε ένα γογγύλι και τοποθέτησε μέσα ένα κάρβουνο για να ζεσταθεί. Αργότερα τη θέση του πήρε η κολοκύθα που ήταν πιο εύκολη στο σκάλισμα.

Βέβαια, η παγκόσμια δημοφιλία της γιορτής συνδέεται σημαντικά με τον ρόλο που έπαιξαν οι ταινίες του Hollywood. Η ταινία «Halloween» του 1978 έσπασε ρεκόρ στο box office ενώ ο «Εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες», η «Παρασκευή και 13», το «Scream» κ.α. είχαν ως σημείο αναφοράς την ημέρα.