Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Μένουμε σπίτι αλλά η ζωή συνεχίζεται μαζί με την δουλειά μας. Τι να φορέσεις όταν η τηλεργασία απαιτεί να ανοίξεις την κάμερα;

η τηλεργασία έχει τους δικούς της ενδυματολογικούς κανόνες

Μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού σ’ όλη την υφήλιο, πήραμε αρχικά οι ίδιοι οι πολίτες την πρωτοβουλία να μείνουμε σπίτι κι από την Δευτέρα 23 Μαρτίου αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έτσι, για πολλούς οι εταιρείες που εργάζονται βρήκαν σαν λύση την τηλεργασία, δηλαδή την εργασία εξ αποστάσεως και σ’ αυτή την περίπτωση, από το σπίτι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ;

Η τηλεργασία έχει να κάνει με την εργασία του εργαζομένου από οποιοδήποτε μέρος δίχως την ανάγκη μετακίνησης του. Εννοείται πως στην ανάπτυξη της κύριο ρόλο παίζει η ανάπτυξη της τεχνολογίας η οποία με ένα αξιοπρεπή εξοπλισμό δίνει την δυνατότητα να εργαστεί εκμεταλλευόμενος τα δίκτυα επικοινωνιών χωρίς να τίθενται όρια στον τόπο και τον χρόνο. Με λίγα λόγια το κόστος των τεχνολογικών μέσων και επικοινωνιών είναι όλο και πιο περιορισμένο ενώ η απόδοση τους όλο και πιο ευρεία.

Αν μέχρι τώρα, λοιπόν, το να κάνεις την δουλειά σου φορώντας τις πιτζάμες σου έμοιαζε ιδανικό, πλέον είναι πραγματικότητα. Έλα, όμως, που οι συνθήκες δεν το κάνουν να μοιάζει τόσο ονειρικό. Όπως έχουμε πει όμως ξανά η ζωή συνεχίζεται και μαζί η καθημερινότητα μας μαζί με τις υποχρεώσεις της. Γι’ αυτό ας εστιάσουμε στα θετικά της τηλεργασίας και ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Αρχικά, νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω πως η τηλεργασία είναι εργασία! Γι’ αυτό οφείλει να αμείβεται ανάλογα αλλά έχει κι ανάλογους κανόνες. Επιβεβαίωσε τις ώρες εργασίας σου, θέσε στόχους ημέρας και deadlines, κράτησε μακριά τις παρεμβολές από ανθρώπους και ηλεκτρονικές συσκευές, δημιούργησε ένα χώρο που βοηθά την παραγωγικότητα σου και φρόντισε να έχεις καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

ΤΙ ΦΟΡΑΜΕ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΑΜΕΡΑ;

ΤΙ ΦΟΡΑΜΕ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΑΜΕΡΑ;

Είναι βολικό να έχεις το λάπτοπ κάτω από την κουβέρτα. Τι γίνεται, όμως, όταν πρέπει η κάμερα να ανοίξει; Όλα εξαρτώνται από την μορφή της εργασίας και της τηλεδιάσκεψης. Παραδείγματος χάρη, αν ο συνεργάτης σου είναι ο κολλητός που πηγαίνετε για μπάσκετ τα Σαββατοκύριακα δεν θα σε παρεξηγήσει για το φούτερ με τα ελεφαντάκια. Αν όμως στην άλλη πλευρά της οθόνης βρίσκεται το αφεντικό σου ή όλοι οι συνεργάτες του γραφείου, καταλαβαίνεις πως τα δεδομένα αλλάζουν. Σε γενικά πλαίσια, ο κανόνας λέει πως δεν έχεις παρά να ασχοληθείς με το πάνω μέρος του σώματος σου. Μπορείς συνεπώς να μείνεις με τις χοντρές σου κάλτσες και το μποξεράκι, αρκεί να σιγουρευτείς πως δεν θα χρειαστεί να σηκωθείς για να φέρεις έναν φάκελο από την βιβλιοθήκη.

τηλεργασία

Αν η θέση σου στην ιεραρχία είναι υψηλή και πρέπει με κάποιον τρόπο να διαφέρουν οι επιλογές σου από τους υφισταμένους, επέλεξε ένα λευκό πουκάμισο και δώσε επισημότητα με το ρολόι σου που κανείς δεν ξέρει αν βγάζεις όταν κοιμάσαι. Το ίδιο ισχύει κι αν πρέπει να κάνεις μια σύνδεση μ’ έναν πελάτη ώστε να του δείξεις σεβασμό. Μην βάλεις πολλά ρούχα γιατί θα δείξει είτε επιτηδευμένο, είτε πως σου έκοψαν την θέρμανση.

Αν πήγαινες στην δουλειά με κοστούμι και το dress code είναι formal, στην τηλεργασία παίξε με smart casual επιλογές για να βγεις ασπροπρόσωπος. Ένα καρό πουκάμισο ή ένα πόλο πουλόβερ με μπαλώματα στους αγκώνες είναι ό,τι πρέπει για σένα αλλά και για την περίσταση. Φρόντισε βέβαια το γραφείο ή ότι κι αν είναι αυτό που αχνοφαίνεται πίσω σου να αποπνέει επιμέλεια και formality.

Αν η ηλικία σου δεν επιτρέπει τις προηγούμενες επισημότητες, πρέπει να δείξεις πως δεν χρειάζεσαι κάποιον μεγαλύτερο ή πιο έμπειρο πάνω από το κεφάλι σου για να είσαι συνεπής. Μην στιλιζάρεις τα μαλλιά σου -απλώς χτένισε τα- και μην επιτρέψεις να φανεί το ξέστρωτο κρεββάτι σου. Για την εποχή που διανύουμε θα σου πρότεινα μια πλεκτή ζακέτα μ΄ ένα λευκό T-Shirt ή ένα βαμβακερό πουλόβερ με πλέξη cable σ’ ένα ζωηρό χρώμα που συμβαδίζει με την ηλικία σου.